Cinema Solidari amb Ucraïna al Teatre de Blanes amb una història real en homenatge a les mares que han perdut un fill a la guerra

Es projectarà ‘Mare d’Apòstols’ el dimarts 11 d’octubre a les 20 h amb entrada lliure, i al final es recolliran aportacions voluntàries per un centre de rehabilitació infantil ucraïnès

CULTURA 05/10/2022 Ayuntamiento Blanes
Cartell Peli Ucraïna - DEF

L’Ajuntament de Blanes, comptant amb el suport de la ONG d’Acció Solidària El Bon Samarità, ha organitzat conjuntament amb l’Associació Ucraïnesa Djerelo la projecció d’una pel·lícula que vol ser una crida més a difondre la situació que s’està vivint aquests dies en aquest país. Es tracta del film basat en fets reals ‘Mare d’Apòstols’, que es projectarà al Teatre de Blanes el proper dimarts 11 d’octubre a les 8 del vespre.

Un altre dels objectius de la sessió és recollir fons pel Centre de Rehabilitació Infantil d’Uman, situat a la regió ucraïnesa de Cherkasy. Per això, si bé l’entrada per veure la projecció és gratuïta, al terme de la sessió es recolliran aportacions voluntàries pel projecte. La pel·lícula s’oferirà en versió original amb sots títols en castellà, i vol ser un homenatge al patiment que provoquen les guerres en general.

Blanes serà el primer lloc d’arreu de comarques gironines on es projectarà la pel·lícula, que durant aquest 2022 està fent una gira solidària per diferents localitats, entre elles Tarragona, Calella i Pineda.

Suport del Consolat General d’Ucraïna i de la Generalitat

L’experiència compta amb el suport del Consolat General d’Ucraïna a Barcelona, així com de la Secretaria d’Igualtat i Feminismes del Govern de la Generalitat, que ostenta les competències en matèria de polítiques d’acollida i refugi a Catalunya. En aquest sentit, la representant de l’Associació Ucraïnesa Djerelo es va posar en contacte a principis del passat mes de setembre amb l’Ajuntament de Blanes per demanar el suport del consistori blanenc en l’organització de la projecció.

La sessió comptarà amb la participació de dues representants de l’entitat a Catalunya, la Katrina i l’Olga; el productor del film, Dmytro Ovechkin; l’alcalde de Blanes, Àngel Canosa; i el president de la ONG El Bon Samarità, Jaume Torrado. Abans de començar la projecció s’adreçaran al públic per donar la benvinguda i, un cop finalitzada, el públic assistent que vulgui podrà fer aportacions voluntàries.

La història d’una mare a la recerca del fill perdut a la guerra

La pel·lícula ‘Mare d’Apòstols’ va ser realitzada per la companyia cinematogràfica ‘Golden Fleece Studio’ amb el recolzament del Ministeri de Cultura i Política d’Informació d’Ucraïna. Està basada en fets reals de la guerra de 2014, i és un homenatge a totes les mares que al llarg dels segles d’història han perdut els seus fills en qualsevol guerra, sigui la que sigui, i als refugiats que han hagut de fugir dels conflictes bèl·lics.

Ha estat reconeguda amb 76 premis d’arreu del món: Estats Units, Canadà, Espanya, Itàlia, Alemanya, Turquia, Hongria, Polònia, França, Eslovàquia, Veneçuela i el país de producció: Ucraïna. Narra la història de la Sofia, qui l’any 2014 rep la notícia que el seu fill ha estat abatut sobre el territori ocupat on hi ha guerra mentre estava pilotant un avió en missió humanitària.

Insatisfeta amb les explicacions que li donen els militars, la Sofia agafa una maleta i viatja al territori ocupat per trobar el seu fill, sense importar-li el perill i el risc que suposa. Totes les donacions que es recullin durant la projecció del film s’adreçaran al Centre de Rehabilitació Infantil de Uman per poder costejar les necessitats de rehabilitació dels nens i nenes que han sofert a la guerra.

Són criatures que han patit violacions i tortures, nens i nenes amb ferides greus i amputacions a qui se’ls ha esguerrat la vida. La pel·lícula mostra els horrors de la confrontacions bèl·liques –odi, traïció, intimidació, assassinat- alhora que l’espectador veu la imatge completa de la tragèdia. No tan sols un país que ha quedat en runes materials, sinó que també ha provocat profundes ferides potser incurables en l’ànima dels seus habitants.

Lo más visto