El Teatre de Lloret estrena a Catalunya Don Ramón María del Valle Inclán, escrita i dirigida per Xavier Albertí

El lloretenc Xavier Albertí ha creat una nova dramatúrgia a partir del retrat que Ramón Gómez de la Serna va fer del seu admirat Ramón María del Valle-Inclán

CULTURA 13/04/2023
636093a6-f252-4f54-ac0e-ec99a0ff1d42

El Teatre de Lloret acull l’estrena a Catalunya de l’espectacle Don Ramón María del Valle-Inclán. La peça, escrita i dirigida pel lloretenc, Xavier Albertí, compta amb Pedro Casablanc com a principal protagonista, acompanyat al piano per Mario Molina. Així es barreja la música de Beethoven amb la sarsuela i el cuplet. 

L’espectacle és una producció del Teatro Español i Bravo Teatro SL. Es va estrenar el 2 de març a Madrid i Lloret acull demà divendres 14 d’abril l’estrena de l’espectacle a Catalunya. 

Albertí pren com a referència la biografia que Gómez de la Serna va escriure sobre Valle-Inclán des del seu exili a Buenos Aires per tal d’elaborar un espectacle musical que ens convida a conèixer en profunditat els mecanismes creadors de Valle, el seu compromís irreductible, el seu posicionament ètic en el món i com tot plegat va generar una de les obres més emblemàtiques de la literatura espanyola com és l’esperpent. 

El més fascinant és descobrir un autor del qual creiem que en sabem moltes coses i de qui segurament encara tenim moltes coses per aprendre d’ell, explica el director Xavier Albertí. Ens han explicat Valle-Inclán de moltes maneres, però la màscara sempre s’acaba menjant al personatge, diu Albertí que afegeix que Gómez de la Serna ens entrega un Valle amb passió, voluntat de veritat i profunditat. I continua Albertí afirmant, que aquest no és un viatge enciclopèdic ni biogràfic en excés. És un viatge que pretén acostar-nos a una ànima. Hem buscat una partitura que permeti visibilitzar molts aspectes que no són visibles quan es llegeix una biografia. 

L’espectacle arriba a Lloret amb molt bones crítiques 

(…) todo revivivido en la voz de Pedro Casablanc que es tan imponente como su presencia entera, que él modula como un virtuoso que ha logrado el pleno dominio de uno de esos instrumentos que tienen una corpulencia casi humana, un cello, un gran contrabajo. (Antonio Muñoz Molina. El País) 
Pedro Casablanc le saca jugo al humor extravagante de ambos genios literarios en ‘Don Ramón María del Valle-Inclán a través de Ramón Gómez de la Serna’, brillante soliloquio musical con dirección de Xavier Albertí. (Javier Vallejo. Babelia. El País). 
Xavier Albertí expone la fascinación que sentía Gómez de la Serna por el famoso autor, realizando un viaje por su vida, que logra aunar a ambos escritores en un espectáculo magistral. (Diego Da Costa. CinemaGavia) 
L’alcalde de Lloret, Albert Robert, s’ha mostrat satisfet d’acollir a Lloret l’estrena a Catalunya d’aquest espectacle. Un espectacle, ha dit Robert, que té l’ànima d’un dels lloretencs més il·lustres com és el director i dramaturg Xavier Albertí. 

L’Alcalde ha recordat que l’espectacle forma part de la programació teatral d’aquesta temporada a Lloret però també de Lloret com a Capital de la Cultura Catalana 2023 i ha avançat que és intenció acollir durant el 2023, i ja de cara a la tardor, més espectacles de Xavier Albertí i dedicar-li una temporada aprofitant l’any de la capitalitat cultural lloretenca. 

Don Ramón María del Valle Inclán es podrà veure demà divendres 14 d’abril a les 20.00 h al Teatre de Lloret tot i que la companyia espera fer una gira més àmplia d’aquest espectacle la propera tardor per Catalunya.

Te puede interesar
Lo más visto
fa15955c-6dbd-4cd4-931d-bc405a374f9b

Gran Desfile de Carnaval

11/02/2024

Inicio en el paseo de Camprodon y Arrieta, pasa por el paseo Verdaguer, el paseo de Agustí Font, la avenida de Just Marlés y la avenida del Rieral.