Lloret de Mar acollirà el nou festival d'arts vives "Això al poble no li agradarà" a comarques gironines

De l'1 al 4 de juny Olot, Mieres, Porqueres, Banyoles, Girona, Celrà, Lloret de Mar, La Jonquera i Figueres son els municipis que acolliran l'edició zero del nou festival impulsat per diferents agents artístics i equipaments culturals de titularitat pública de les comarques gironines

NOTICIAS 10/05/2023
5a56822a-a58b-4bba-ad9d-69a6635aec60

11 propostes artístiques ocuparan els espais del Teatre de Lloret de Mar, d'Olot Cultura, l'Espai Nyamnyam, el Centre Cívic de Porqueres, de Cultura Banyoles, del Teatre Municipal de Girona, de Celrà Fàbrica d’Arts, de La Jonquera Cultura i de Figueres a Escena
Vuit municipis de les comarques de Girona (Olot, Porqueres, Banyoles, Girona, Celrà, Lloret de Mar, La Jonquera, Figueres i la col·laboració de l'Espai Nyamnyam a Mieres) han decidit crear una programació conjunta i singular per acostar la creació contemporània actual a tothom (per a les persones habituades a aquest tipus de propostes artístiques i per les persones que se'n puguin sentir excloses i al marge). El regidor de Patrimoni Cultural, Xavi Flores, explica que “és un projecte que encaixa perfectament en els valors que promou Lloret de Mar com a Capital de la Cultura Catalana 2023 entre ell la voluntat de desubicar la cultura i apostar per nous formats”.

"Això al poble no li agradarà", vol convertir-se en un punt de trobada entre públics i creació contemporània. Un espai capaç de generar noves formes de relació entre els espectadors i espectadores i aquelles pràctiques artístiques contemporànies que dialoguen amb el context. El festival proposa un desplaçament del pol cultural, un exercici de reterritorialització que posa en valor la creació híbrida connectant artistes, espais i públics.

Un abonament immersiu i transport públic

"Això al poble no li agradarà" que inclou peces de sala i carrer, una creació itinerant, una conferència, una jornada i una sessió amb artistes digitals convida al públic a descobrir i deixar-se portar amb les diverses propostes.

 

Amb la voluntat d'oferir la possibilitat de gaudir de com més propostes artístiques millor, el festival posa a la venda un abonament perquè qualsevol persona pugui viure l’experiència completament immersiva a un preu de 50€ (abonaments limitats).

L'abonament inclou entrades pels 6 espectacles de pagament, diversos desplaçaments amb autobús que estan marcats a la graella, dinar (paella comunitària a l'Animal a l'esquena de Celrà) i un pack de marxandatge.

El festival també promou el desplaçament en transport públic (sempre que sigui possible) i l'allotjament al territori.

Es pot consultar la programació i tota l'informació pràctica al web: www.aixoalpoblenoliagradara.cat 

Una programació pensada per a tothom durant un cap de setmana de juny i un mapping estelar

"Això al poble no li agradarà" que inclou peces de sala i carrer, una creació itinerant, una conferència, una jornada i una sessió amb artistes digitals, convida al públic a descobrir i deixar-se portar amb les diverses propostes.

Així, qui se senti encuriosit per la proposta, podrà començar el dimecres 31 de maig a Girona, al Bòlit, amb una conferència de Blanca Callén sobre la relació que establim amb els objectes des de l’àmbit de l’ecologia i la filosofia, veure l'endemà dijous 1 de juny a Olot, la proposta escènica de la companyia Monte Isla, Donde empieza el bosque acaba el pueblo, que exploren escènicament el concepte de paisatge i ens conviden a observar l’escena com si fos un paisatge, i a mirar aquest paisatge com si fos un quadre, un retall de realitat.

El matí de divendres 2 de juny el festival començarà amb una jornada a Mieres impulsada per l'Espai Nyamnyam per persones interessades en les pràctiques artístiques contextuals des de diferents aproximacions (artistes, programació, curaduria, mediació, academia…). A la jornada s'hi compartiran pràctiques que permeten que els projectes de creació es desenvolupin en context a partir d’una metodologia que s’implementa i s'adapta a cada lloc.

A la tarda, al Centre Cívic de Porqueres hi haurà la Restart Party de l'Associació Restarters BCN + reparadors locals en un esdeveniment públic en el qual voluntaris amb habilitats tècniques ajuden a les persones assistents a aprendre a reparar els seus aparells elèctrics i electrònics espatllats. L’ambient és relaxat, lúdic, comunitari, de manera que les persones que esperen a que les atenguin, poden picar o prendre alguna cosa, conversar entre elles o conèixer més sobre el projecte.

Al vespre, a la Factoria d’Arts Escèniques de Banyoles, Nyamnyam presenta Inert?, una instal·lació performativa que reflexiona sobre la nostra relació amb els objectes quotidians o els materials considerats inerts o sense vida.

El dissabte 3 de juny al matí, a la Plaça Santa Susanna de Girona, Rue, de la companyia Volmir Cordeiro, s'alimentarà del carrer i jugarà amb el so, el cos i el gest de la ciutat per crear una dansa feta del context i a ritme de tambor.

A la tarda, al Mas Espollà de Celrà (l'Animal a l'esquena) el públic podrà meravellar-se amb ORELLES (Organisme Rural d’Exploració Lliure d’Escoltes Singulars), un projecte sonor inèdit i emocionant. En una caravana coneguda com ‘La-capsa-humana-de-música’, dos músics interpreten materials d’autoria pròpia mentre una investigadora analitza cada peça i la forma en què aquesta pot ser escoltada.

Al vespre al Jardí de la Pau (Parc de Can Saragossa) de Lloret de Mar, a Noves espiritualitats per a persones atees de la companyia Atzucac es reflexionarà sobre l’evolució de l’espiritualitat i els rituals en el marc de les societats occidentals neoliberals. La peça qüestiona com algunes persones, encara que no s’identifiquin amb cap religió o creença metafísica, projecten fe en el destí, veneren personatgeso no passen per sota d’escales obertes. Fan investigació amb un llenguatge híbrid i transdisciplinari que aconsegueix que el públic sigui un aliat i l’escenari un espai de joc. 

I per acabar el festival, el diumenge 4 de juny (sessió de matí i tarda), a la zona dels búnquers, “Els Querols” de la Jonquera, els Artistas Salchichas amb Hablar con las plantas para llegar a un paisaje, ens duran cap a un viatge íntim i personal cap a un destí desconegut, una experiència site-specific al paisatge natural i històric de la Jonquera.

Al vespre, al Teatre Municipal el Jardí de Figueres, la Societat Doctor Alonso presenta Noche Cañón, on Sofia Asencio interactua directament amb el públic i en la qual es desplacen els límits de les formes arquetípiques de l’humor i la mala llet treballant els ritmes, els silencis, les paradoxes, els contrasentits, la sobreactuació i la fraseologia. Una manera de desentranyar l’amargura de la societat i d’assenyalar els seus disbarats amb el disbarat.

I, com a peça extra, "Això al poble no li agradarà" acaba el dissabte 10 de juny a la nit amb ASTRES: Mapping estel·lar del col·lectiu d’artistes Playmodes a l'Observatori de Batet de la Serra d’Olot.

La proposta artística és una recerca que consisteix a estudiar i desenvolupar sistemes de seguiment i dibuix amb làser dels estels del firmament. L’objectiu és, a través d’una eina que permet traçar les constel·lacions, crear obres immersives audiovisuals. Un espectacle amb música generativa i làser basats en els estels presents al firmament a cada moment.

Te puede interesar
Lo más visto