El Consorci per a la Normalització Lingüística posa en marxa una campanya perquè els catalanoparlants no abandonin la llengua quan s’adrecen a persones nouvingudes o desconegudes

La campanya, que va néixer l’any passat a Santa Coloma de Farners, es durà a terme entre el 16 d’octubre i el 5 de novembre de 2023 a Lloret de Mar i a Blanes conjuntament.

NOTICIAS 17/10/2023
6227d9f0-b4be-49d6-88ed-9a1e8098b43d

“Pots mantenir l'ús de la llengua catalana durant 21 dies ininterromputs?” Aquest és el repte que proposa la campanya “21 dies. D’entrada, en català”: mantenir el català sempre, a tot arreu i amb tothom. Es tracta de no canviar de llengua en situacions en què habitualment es fa. Els experts consideren que es necessiten 21 dies per consolidar un nou hàbit; per això el repte té aquesta durada.
La campanya, que va néixer l’any passat a Santa Coloma de Farners, es durà a terme entre el 16 d’octubre i el 5 de novembre de 2023 a Lloret de Mar i a Blanes conjuntament. Al llarg d’aquests dies als dos municipis es penjaran cartells i banderoles i es repartiran postals que explicaran l’objectiu de l’actuació.

Els darrers anys han saltat les alarmes pel descens de l’ús del català, sobretot entre els més joves. Segons les estadístiques, 8 de cada 10 catalanoparlants canvien de llengua quan algú els parla en castellà, una conducta considerada perjudicial per a la supervivència del català perquè fa que desaparegui de tots els espais i dificulta que els qui encara no el parlen el puguin aprendre i practicar. Per això hi ha consens que cal modificar aquest hàbit a fi de fer la llengua útil i necessària i per ajudar els qui l’aprenen a practicar-la fora de l’aula. “D’entrada, parla en català amb tothom.” Aquest és el repte que, en aquest cas, es proposa als lloretencs: mantenir el català sempre, a tot arreu i amb tothom.
A Lloret de Mar, l’acte central de la campanya tindrà lloc el dijous 2 de novembre, a les 19.30 h, a la sala polivalent de la Casa de la Cultura, i comptarà amb la participació del col·lectiu “No em canviïs la llengua”, integrat per Toni Albà, Rosario Palomino, Carme Sansa i Matthew Tree, i també d’alumnes dels cursos de català del Consorci per a la Normalització Lingüística. S’aprofitarà l’acte per presentar les parelles lingüístiques que es constituiran en la nova edició del Voluntariat per la llengua.

La campanya “21 dies” (cpnl.cat/21dies) també es difondrà per les xarxes socials, per mitjà de les quals es donaran a conèixer els objectius de l’actuació, testimonis personals i altres iniciatives semblants.

Te puede interesar
Lo más visto