Inaugurada l’Exposició ‘Blanes vist per un estiuejant’, fotografies de Marc Rius de principis del segle XXI

Organitzada per l’Arxiu Municipal de l’Ajuntament de Blanes, la mostra fotogràfica s’allotjarà durant tot aquest mes de juliol a la Sala García Tornel, al cèntric Carrer Ample

CULTURA Ayuntamiento de Blanes 05 de julio de 2022

Blanes, 05 juliol 2022.- Ara que ja hem entrat a l’estiuenc mes de juliol, quan els rellotges i les agendes de moltes persones es desacceleren i prenen un ritme més pausat, és temps per poder gaudir d’experiències evocadores. Una proposta que s’hi emmarca de ple és la que fa l’Arxiu Municipal de l’Ajuntament de Blanes a través de l’exposició ‘Blanes vist per un estiuejant’, que s’allotjarà durant tot aquest mes a la Sala Municipal Maria Luisa García Tornel, al cèntric Carrer Ample.

Precisament això, l’anar i venir de veïns i autòctons de la ciutat on comença la Costa Brava és el què reflecteixen el recull de fotografies de l’autor que protagonitza l’exposició: Marc Rius. Són pinzellades, retalls de la vida quotidiana de la població recollides a través de l’objectiu del fotògraf durant l’estiu, més concretament de principis d’aquest segle XXI: des del 2004 fins al 2019, quan la pandèmia tothom es pensava que era un bon argument per pel·lícules de terror o ciència ficció.

L’exposició s’ha inaugurat aquest primer cap de setmana de juliol, en un acte encapçalat per l’alcalde de Blanes, Àngel Canosa, i la tinenta d’alcalde de l’Arxiu Municipal, Olga López. El protagonista de la mostra, Marc Rius Reverter, també va assistir-hi, així com l’Arxiver Municipal i Tècnic de Patrimoni, Toni Reyes, i el tècnic de l’Arxiu Municipal, Aitor Roger. L’horari per visitar l’exposició és: als Matins, de dilluns a divendres d’11 a 13 h, i a les Tardes de 18 a 21 h.

Una passejada pel Blanes estiuenc des de l’òptica  d’un visitant

Durant els darrers anys l’Arxiu Municipal de Blanes ha anat rebent diversos fons fotogràfics en format digital que, encara que sigui d’una manera parcial, permeten tenir una visió de l’evolució recent de la població. L’exposició fotogràfica dóna a conèixer una ínfima porció de les prop de 45.000 fotografies realitzades per Marc Rius Reverter, un estiuejant que dedica part de les seves vacances a retratar Blanes.

A l’exposició hi ha un centenar de fotografies on majoritàriament s’hi recullen instants de gaudi i esbarjo, ja que és a l’estiu on abunden especialment les festes i celebracions de tot tipus, organitzades al voltant de la Festa Major de Santa Anna i la Festa Major Petita dels Copatrons, Sant Bonós i Sant Maximià. Per això, a la mostra fotogràfica es pot fer un repàs a la Travessia del Port, la Cursa Córrer el Cós o fins i tot la Fira d’Atraccions.

Però no tot és festa. També hi ha imatges molt més quotidianes, com ara l’arribada dels quillats i altres embarcacions amb la pesca del dia al port, el Mercat de Fruites i Verdures, o bé els concentrats jugadors d’escacs al tauler que hi ha al Passeig de Mar i els més festívols que juguen a petanca. Les passejades per Blanes també repassen els racons més visitants, sobretot quan l’autor acompanya la seva visita amb familiars: el Jardí Botànic Marimurtra, Cala Bona, i d’altres llocs d’interès on tothom –qui més qui menys- hi va de cicerone.

Un electro-mecànic aficionat a la fotografia de Sant Feliu de Llobregat

Marc Rius Reverter va néixer l’any 1947 a Sant Feliu de Llobregat, on va créixer i continua vivint. És el segon fill d’una extensa família de set germans, i ha viscut l’ambient familiar d’estimació per la cultura. De fet, quatre dels seus germans són molt aficionats al teatre, i una d’elles de manera professional. Recorda que quan era petit i estava malalt passava molta estona revisant les fotografies que hi havia dins d’una caixa de galetes.

Eren instantànies del Sant Feliu dels anys 20 i 30 del segle XX, i una d’elles era una panoràmica que es desplegava i feia mig metre. Aquesta en especial sempre li havia cridat l’atenció, i potser per aquest motiu sempre l’ha atret fer fotografies panoràmiques dels llocs que visita. Va fer els estudis elementals a Sant Feliu i 5 anys a la Universitat Laboral de Tarragona.

En la seva vida professional, primer va treballar com electricista de motors i maquinàries, i posteriorment com a electro-mecànic. Paral·lelament, va continuar conreant la seva afició per la fotografia, que ja havia començat a gaudir al 13 anys, quan un professor va demanar un voluntari per fer unes diapositives i ell s’hi va oferir. Des de llavors, mai no ha deixat la fotografia. Una afició que, segons pròpies paraules de l’artista, considera additiva.

Te puede interesar

Es celebra la Junta Local de Seguretat a Lloret

L’alcalde ha presidit la Junta i han assistit el subdelegat del govern espanyol a Girona, Albert Bramon, i la delegada del govern a Catalunya, Laia Cañigueral amb els diferents comandaments dels cossos policials de Policia Local, Mossos d’Esquadra, Policia Nacional, Guardia Civil, Bombers i Protecció Civil

98c092ee-2e7d-476a-9b69-2301ca11ee31