Catalunya, referent en accessibilitat universal

Ja està en vigor el Codi d’Accessibilitat de Catalunya, que detalla les mesures en matèria d’accessibilitat aplicables a l’edificació, el transport, l’urbanisme, els productes i els serveis, tant públics com privats i en espais ja existents o els de nova creació.

NOTICIAS 11/12/2023 IB IB
20231211_accessible.png_579601958

Ja està en vigor el Codi d’Accessibilitat de Catalunya, que detalla les mesures en matèria d’accessibilitat aplicables a l’edificació, el transport, l’urbanisme, els productes i els serveis, tant públics com privats i en espais ja existents o els de nova creació.

El Codi va més enllà de les barreres arquitectòniques i té en compte l’accessibilitat comunicativa i cognitiva dels productes i serveis o d’activitats culturals, esportives i de lleure.

Quins són els objectius del nou Codi?

Afrontar el repte demogràfic de l’envelliment.
Millorar la qualitat de vida de les persones amb discapacitat o dificultats d’interacció.
Evitar les desigualtats que generen les barreres existents.
Crear un distintiu de qualitat com a reconeixement dels establiments, serveis o municipis que incorporin mesures d’accessibilitat més enllà de les obligatòries.
Les projeccions de futur preveuen que l'any 2031 pràcticament un de cada quatre catalans tingui 65 anys o més, que s'hagi doblat el nombre de persones amb quatre o més problemes crònics de salut i també que incrementi el nombre de persones amb discapacitat o dependència.

Línies d’actuació

Millora de les condicions d’accessibilitat de tot allò que es dissenyi de nou: Incorpora alguns aspectes  recollits de manera insuficient en la normativa vigent.
Impuls de la transformació de l’entorn existent: Afecta l’edifici on es resideix, les vies públiques, l’accés al teixit comercial i a la restauració, l’ús dels mitjans de transport, la participació als serveis culturals i d’oci i l’accés als entorns digitals. 
Estableix directrius detallades per dur a terme un seguit d’ajustos raonables, fàcils d’executar i necessaris per eliminar barreres significatives a les comunitats de propietaris. També estableix terminis (d’entre 1 i 3 anys principalment) per tal que aquestes actuacions no es continuïn demorant permanentment.
Incorporació de l’accessibilitat comunicativa i cognitiva: Amb mesures i recursos perquè les persones amb discapacitats sensorials i cognitives tinguin les mateixes oportunitats que la resta de la ciutadania.
Per minimitzar l’impacte econòmic que suposin aquestes intervencions, el Govern estudia reforçar línies de crèdit existents i crear-ne de noves.

Te puede interesar
Lo más visto
fa15955c-6dbd-4cd4-931d-bc405a374f9b

Gran Desfile de Carnaval

11/02/2024

Inicio en el paseo de Camprodon y Arrieta, pasa por el paseo Verdaguer, el paseo de Agustí Font, la avenida de Just Marlés y la avenida del Rieral.